Főoldal COACHING NŐNEK LENNI JÓ! BUSINESS Főoldal BLOG RÓLUNK KAPCSOLAT SHOP

COACHING


Coaching

Miben segít neked a coaching?

A jelent és a jövőt érintő elakadások feloldásában, megértésében érhetünk el nagy sikereket a coaching segítségével.

A coaching egy teljesen egyénre szabott folyamat, ami a coach és a kliens közös munkáját jelenti. A több alkalomból álló beszélgetésfolyamatot végig megoldásorientáltan vezetjük, sok kérdéssel és coaching eszközzel dolgozunk, támogatva téged abban, hogy megtaláljuk a számodra legjobb megoldást.

Most pedig nézzük meg a leggyakoribb coachinggal kapcsolatos kérdést.

Ki is az a coach és mit csinál?

A coach szó maga edzőt jelent. A 80-as években került át a szó a sport világából az üzleti életbe mivel a coach szerepe, munkája nagyon hasonló egy sportedző munkájához. Egy coach ugyanúgy abban támogatja az ügyfelét, mint egy edző, hogy az edzett és a kliens kihozza magából a legjobbat. Először feltérképezi a kliens lehetőségeit, erősségeit, elakadásait majd megtervezi a sikeréhez vezető utat. Ahogy egy edző, úgy a coach is ismeri kliense belső viharait, belső rendszerét és külső technikákkal segíti őt abban, hogy képes legyen kihozni saját magából a legtöbbet, a legjobbat.

Milyen problémákkal tudsz coach-hoz fordulni?

Az élet szinte bármely területén alkalmazható a coaching, legyen az magánéleti vagy üzleti. Itt szépen elkülöníthető a life coaching és a business coaching, de beszélhetünk még team coachingról vagy executive coachingról is ezen belül. Az egyik nagy különbség, hogy a life coaching folyamán az egyénnel foglalkozunk, ezzel szemben business, team és executive coaching alatt az egyénnel, mint munkatárssal, csapattaggal vagy vezetővel foglalkozunk, tehát itt egy munkaközösség tagjaként van jelen az ügyfél. Legtöbb esetben természetesen itt is előjöhetnek magánéleti dilemmák, hisz minden vezetőnek lehetnek ilyen fajta elakadásai is, amik negatív hatással vannak a munkájára, de a fókusz nem kizárólag rajta van business coaching alatt, hanem a csapatán belül betöltött szerepén.

Mi is történik egy life coaching alatt?

Legtöbben life coachingra érkeznek. Egy life coach abban a helyzetben jelent nagy segítséget számodra, ha a magánéletedben bármilyen területen valamilyen elakadást érzékelsz, visszatérő akadályokat vélsz felfedezni és úgy érzed tanácstalan vagy a folytatást tekintve. A teljesség igénye nélkül ez jelentheti a mindennapos stresszt, szorongást, önértékelési zavart, egyhelyben tartó álmodozást, halogatást, fásultságot, levertséget, kiábrándultságot. Nagyon hasznos lehet továbbá a kiégés elleni folyamatban, illetve munkahelyi vagy karrierrel kapcsolatos dilemmákkal kapcsolatban. Hasznos a kapunyitási vagy akár kapuzárási pánik kezelésében, a tanácstalanságban, a döntésképtelenségben, valamint a magánnyal és párkeresési nehézségekkel kapcsolatban, illetve a kapcsolati konfliktusok feldolgozásában is.

Mi a különbség a coaching és a pszichológia között?

Ugyan igen nagy lehet az átfedés, mégis nagyon két különböző társterületről beszélünk. Az első és legfontosabb különbség az az, hogy egy coach csak mentálisan és lelkileg egészséges emberekkel foglalkozhat, akik a korábban felsorakoztatott elakadások bármelyikével küzdenek. Viszont abban az esetben, mikor a kliens már mentálisan vagy lelkileg nem mondható egészségesnek, úgy szükségessé válik egy pszichológus, vagy akár egy pszichiáter szakértelme. Ebben az esetben is lehet coach-ot is alklamazni, de kizárólag párhuzamosan a pszichológus vagy pszichiáter mellett. Különbséget jelent még, hogy amíg a pszichológus a múlttal is foglalkozik, addig egy coach a jelen és a jövő lehetőségeivel dolgozik. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy a coaching egyik kellemes mellékhatása, hogy a folyamat során akaratlanul is megértünk múltbéli összefüggéseket.

És még egy nagyon fontos kiemelendő pont: a coaching nem tanácsadás, egy coach soha nem fogja neked megmondani, hogy mit kéne tenned, hisz az róla szólna, az ő megoldóképletéről. Soha ne várd el egy coach-tól, hogy majd elmondja neked mit és hogyan kéne tenned és pikk-pakk megoldódik minden. Ez egy összetett munkafolyamat, ahol megoldásközpontúan, de csakis a te megoldásaidat hozzátok felszínre.

Hogyan tudsz jelentkezni coachingra hozzánk?

Az üléseket vagy személyesen vagy pedig online tartjuk. Egyre többen jelentkeztek hozzánk külföldről is, így online is kényelmesen meg tudjuk tartani a coaching üléseket. Egy life coaching folyamat hossza 5-10 alkalom közt mozoghat, ez természetesen függ a dilemma jellegétől, mélységétől és attól, hogy te magad mennyi idő alatt tudsz tisztán rálátni a vágyaidra, terveidre, lehetőségeidre. Viszont létezik úgynevezett brief coaching is, ekkor az ügyfélnek valamilyen oknál fogva limitált időkorlát áll rendelkezésre, viszont elkerülhetetlen, hogy külső szakértelemmel rávilágítsunk a helyzetére. Továbbá akad olyan is, mikor már egy lezárult coaching folyamat után tér vissza az ügyfél 1-1 tisztázó coaching ülésre kb 1-2 havonta, vagy negyedévente.

Jelentkezni itt a weboldalon a coaching fül alatt tudsz Timihez vagy Noémihez a név alatt található gombra kattintva, de írhatsz közvetlenül emailt is a timea@starmind.hu vagy a noemi@starmind.hu címre. Ezt követően időpontot egyeztetünk és megtartjuk az első konzultációs találkozót vagy személyesen, vagy pedig online. Az első alkalom minden esetben díjmentes, itt a problémát, dilemmát azonosítjuk be, de mélységekbe nem megyünk még, viszont mind a folyamatot, mind pedig a coachingot érintő kérdést ekkor beszélünk át. Ezután pedig kezdődhet a közös munka a fejlődésed és boldogságod érdekében.

Az ezt követő ülések árait pedig itt találjátok:

Life coaching

Business coaching

Soós Tímea coach

Soós Tímea - Life és Business Coach, Tréner, Andragógus
timea@starmind.hu

JELENTKEZEM KONZULTÁCIÓRA

Babai Noémi coach

Babai Noémi - Life és Business Coach, Tréner, CELTA nyelvtanár
noemi@starmind.hu

JELENTKEZEM KONZULTÁCIÓRA

Starmind - Tudatos döntés

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató

Starmind - Tudatos döntés

Általános szerződési feltételek | Adatkezelési tájékoztató